(Last Updated On: 19 december 2022)

Okay, voordat je dit artikel gaat lezen wil ik je vragen om je hoofd even te legen van alle vooroordelen, grenzen, oude systemen en andere vormen van indoctrinatie zodat je dit kunt lezen met een ruime, heldere blik.

Geef het volk brood en spelen

Dat is een deel uit een sitaat van dichter Juvenalis.

Vroeger verkochten we onze stem aan niemand. Al een hele tijd heeft het volk de macht afgestaan. Het volk benoemde vroeger militaire bevelhebbers, hoge ambtenaren, legioenen, alles. Nu beperkt het volk zichzelf en hoopt alleen nog op twee zaken: brood en spelen.

Eigenlijk is dat nu ook zo met het voetbal, de loterij en andere sporten zodat de mensen even wat te doen hebben.

In het boek 1984 gaat Wilson op pad en komt onderweg mensen tegen die helemaal idolaat zijn van een loterij. Ook hij laat in dat stuk van het boek doorschemeren dat de mensen blij worden gehouden met “spelen”.

Andere benaming voor de Spelen

Je kunt aan de spelen een andere benaming geven. Zo zou je het woord “spelen” ook kunnen vervangen voor andere dingen waar jij je graag mee bezighoudt en de rest van de wereld even kunt vergeten. In mijn geval is dat het kijken van films op verschillende on demand film platformen en sommige Socials. Dus dan word deze uitspraak veranderd naar “geef het volk brood en netflix” of “…brood en TikTok”.

Hunger games

Ken je de film Hunger Games? In deze film is het land waar zich dit afspeelt, verdeeld in een aantal regio’s. De hoofdrolspeelster woont in 1 van die regio’s. Het landelijke bestuur kiest uit elke regio mensen om “vrijwillig” mee te laten doen aan een spel genaamd “the hunger games”. De bevolking is hier in zekere mate erg enthousiast over, omdat het een doel geeft, even een verlichting van het brein in bizarre tijden. Zie deze pagina om het verhaal te lezen

The Running Man

In deze film zie je een toekomstig plaatje: de mensen leven in een politiestaat en worden via leugens en manipulatie in toom gehouden. Dat herkennen we denk ik nu wel in deze tijd. Als je ziet wat er allemaal boven water komt? Zie deze pagina om het verhaal te lezen

Huidige tijd

Een artikel op blckbx die mijn gedachte meer bevestigde en waardoor ik tot dit artikel kwam staat hier beschreven. Al heel lang loop ik met de volgende gedachte; de olympische spelen en andere grote sport events worden gebruikt om de mensen te programmeren en te laten zien wie in de wereld een bepaald privilege krijgt. Het klinkt misschien erg vergezocht maar wie had ooit gedacht dat we onze vrijheden weg zouden geven voor iets wat eigenlijk niet zo schadelijk is. Dus dan zou dit misschien ook wel kunnen?

Een brainwave

Stel je eens het volgende voor, gewoon een gedachte, een brainwave: Stel je eens voor dat het aantal medailles die een sporter verdient gelijk staat aan het aantal punten is voor een land. Het aantal punten dat een land dan heeft bepaald dan het zeggenschap van een land in de wereldpolitiek. Nederland deed het heel goed met de spelen dus dat zijn best veel punten. En als we dan nu kijken naar waar Nederland staat met de besluiten die gemaakt worden in de wereldpolitiek dan komt dat best overeen. We zijn immers het beste jongetje van de klas, naast Canada als we Clause (neus)Swab mogen geloven.

Op het moment van schrijven is ook het WK voetbal bezig. En ik ben benieuwd wie dit WK zal winnen.
Het zou maar eens zou kunnen zijn dat degene die dit toernooi wint wat meer privileges krijgt op het wereldtoneel. Dat het land interessante dingen zal laten zien in de komende 4 jaar. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat het land dat zal winnen opeens meer in de picture staat?

Update: Argentiniƫ is deze keer de winnaar van het WK 2022. Laten we eens kijken of mijn brainwave uit gaat komen.