(Last Updated On: 11 oktober 2022)

Tsja, je zal het waarschijnlijk zelf al gemerkt hebben dat de beurs geraakt wordt. De energieprijzen zijn hoog en ook het voedsel is daardoor duurder geworden. Daarbij is de aanvoer van grondstoffen en levensmiddelen ook onder vuur komen te liggen. Dit heeft een aantal gevolgen die ik graag met je wil delen. Let op: dit is vanuit mijn hoek bekeken met de informatie die ik heb. Misschien kom ik nog informatie tekort of heb ik nog niet alles opgeschreven. Laat dat dan maar weten in de comments..

Als eerste is de aanvoer vanuit de graanschuur van Europa (opzettelijk) verstoort. Hierdoor komen we grondstoffen tekort op den duur. Dus dan is het maken van bijvoorbeeld brood en andere levensmiddelen niet meer mogelijk. Zo ontstaat er schaarste en gaat de prijs omhoog. Echter komen er steeds meer berichten vanuit het oosten dat er geen oorlog meer is? Dat we nu nog alleen maar voorgelogen worden? Klopt dit? Dus dan zou de aanvoer gewoon door kunnen gaan?

Dan de huidige tijd: de energieprijzen. Veel Europese huishoudens krijgen dadelijk de rekening gepresenteerd van het gas en de elektriciteit. Maar niet alleen de huishoudens maar ook degene die ons moeten voorzien van de primaire levensbehoeften. Noem even de bakker, de vissers, de boeren, de kassenbouw en de slagers etc. Die hebben elektriciteit en gas nodig om ons voedsel te kunnen produceren. Als zij de energierekening niet meer kunnen betalen zullen ze de deuren moeten sluiten. Er zullen dan veel mensen op straat komen te staan omdat de loonkosten en de energierekening niet meer te betalen is. Het gevolg is dat wij dan geen eten meer in de supermarkt hebben en dus geen voedsel op ons bord. 

Dan de kleine ondernemers. Ik heb het dan over de supermarkt op de hoek, de snackbar, de bloemenwinkel, de kapper, de kaasboer, de bakker, de slager, de fietsenmaker, de kledingwinkel, de elektronica zaak etc. Die moeten ook hun energierekening betalen. Dat gaan wij dan als consument ook in de portemonnee voelen. Dus wij kunnen niets meer bij hun kopen. Dan hebben zij dus geen inkomsten waardoor ook zij de deuren moeten gaan sluiten.  Dit heeft allemaal invloed op elkaar. 

Wat kan je doen? De winkel kan een potje plaatsen op de toonbank en de klanten/ gasten vragen een kleine bijdrage in dat portje te doen. Alle kleine beetjes helpen. 

Ook is het niet onverstandig om alvast te gaan voorbereiden op het ergste: lege winkels en schaarste.  Koop als het kan broodmix en andere levensmiddelen. Rijst, pasta etc. En moet het dan allemaal gezond zijn? Nee, want voedsel is voedsel.  Je hebt dan gewoon geen keus. Geen gezeur! 

Koop zaden en spullen om zelf groenten e.d. te verbouwen. Dan ben je ook niet afhankelijk van anderen. Je kunt genoeg boeken kopen en online informatie vinden over hoe je dit kunt verbouwen. Ook als je in een appartement woont met een balkon is dit mogelijk. 

Succes!

Updates

Vandaag (20/9) vond ik dit fragment op TikTok.